De data aceasta va retin atentia cu un tutorial pentru redecorarea unui scrinulet de lemn. Tutorialul este impartit in doua parti deoarece este foarte lung.
Iata de la ce am pornit:
Este vorba despre un mini scrin de lemn cu doua sertarase, decorat dupa cum se vede cu cateva liniute si punctulete de vopsea. L-am cumparat din piata de vechituri deoarece m-am gandit “ca are potential” si ca poate deveni ceva special. Modelul este deosebit de dragut, ideal pentru a fi folosit pe post de cutiuta pentru bijuterii. Are lungime de 25cm, latime de 11cm si inaltime (cu tot cu picioare) cam 15 cm. Piciorusele le are frumos sculptate, curbate in genul acela ‘vintage’ (nu stiu cum sa-i spun).
Am inceput asadar lucrul. Am folosit smirghel mai dur pentru indepartarea vopselei.
Am curatat cat am putut de bine scrinuletul, avand grija sa nu ‘ciobesc’ colturile cu smirghelul. Piciorusele erau prinse in surub, asa ca le-am desprins si le-am smirgheluit separat, dupa care le-am fixat inapoi cu putin aracet si le-am prins in suruburi.
Dupa ce am smirgheluit tot scrinul cu smirghelul cel dur si am indepartat cat am putut mai bine toate urmele vechii decoratiuni am inceput finisarea. Pentru asta am ales un smirghel mai fin si sm slefuit toate partile mini-scrinului.
A iesit foarte fin la atingere si gata pentru decorat.
Am intentionat sa decorez scrinul in tehnica servetelului, insa imi doream ca decoratiunea sa aduca spre stilul steampunk mult drag mie. Si cum nu am gasit servetele care sa satisfaca aceasta cerinta, m-am hotara sa incerc un fel de “transfer de imagine” pe lemn. Asa am ajuns la un surogat de tehnica decoupage. Am gasit imaginea dorita pe internet, am prelucrat-o asa cum mi-am dorit si am imprimat-o la imprimanta color, pe hartie normala. Apoi am folosit lac pentru decoupage ca mediu de transfer:
Am pornit de la partea de deasupra a scrinuletului. Am aplicat lacul de decoupage in strat destul de gros si fara a-l lasa sa se usuce am aplicat imaginea imprimata cu fata in jos, presand usor cu degetele pe suprafata hartei.
Am procedat la fel cu lateralele si cu partea din spate a mini-scrinului. Odata lipita hartia imprimata cu fata in jos nu mai am facut nimic ci am lasat la uscat mai bine de 24 de ore. Dupa ce s-a uscat am procedat la indepartarea partii albe a hartiei. Pentru asta am folosit o laveta fina si apa calduta. Am inmuiat laveta in apa si cu infinita grija am inceput sa umezesc hartia, frecand usor pana ce aceasta a inceput sa se scamoseasca. Am indepartat astfel albul hartiei. La margini am apasat mai tare pentru a face un efect de vechi, de zgariat.
Dupa ce am indepartat stratul de hartie surplus am lasat scrinuletul la uscat alte 24 de ore. A iesit asa, putin albicios din cauza hartiei:
Pentru a indeparta stratul acela albicios am folosit vernis incolor:
Cam atat pentru prima parte. In Partea a II-a voi arata cum am decorat mai departe cutia si ce materiale am folosit pentru asta.