Idei de promovare a produselor handmade – Pinterest

Acest post a fost initial publicat pe aceasta pagina
Pentru oamenii creativi care doresc sa isi vanda produsele handmade, sa devina cunoscuti si sa ajunga in atentia cat mai multor posibili clienti, Internetul este o resursa care nu trebuie ignorata. Asta stim deja 🙂 . Dar, vorba ‘ceea “Internetul e enorm”, cum si de unde sa incep?!? Ei bine, un blog, o pagina de FaceBook, un magazin pe o platforma de comert online, …suna cunoscut? Cred ca pentru majoritatea dintre noi raspunsul este “da”.
Iata insa ca de la o vreme incoace avem inca o posibilitate prin care ne putem face cunoscuti – Pinterest. Ce este Pinterest? Este un site al carui continut este generat de catre utilizatori, un fel de retea sociala in care fiecare participant isi aduce contributia generand colectii de fotografii (si clipuri video) din diverse domenii de interes. Pinterest este bazat mai mult pe fotografii si functioneaza ca un fel de plansa virtuala de “agatat” fotografii interesante. Ca si cand ati avea o plansa din lemn de pluta si ati fixa pe ea (cu ace cu gamalie) fotografii din vacanta, fotografii care va inspira sau alte lucruri care va starnesc interesul. In plus, totul arata vizual foarte bine (in opinia mea mult mai bine decat pe Facebook).
Pinterest, a anuntat cu surle si trambite ca a depasit 10 milioane de utilizatori intr-un timp record. Potrvit Google Ad Planner, in ianuarie 2012, utilizatorii din SUA ai Pinterest au fost interesati in special de moda, arte, retete, evenimente, vacante si design interior. Aceste puncte de interes arata si ce categorii de persoane folosesc Pinterest. Astfel, 68% dintre conturi apartin femeilor, care realizeaza si 85% din activitatea de pe site. (sursa).
Pinterest nu este un site pe care sa adaugi fotografii din calculatorul personal sau aparatul foto (desi se poate face acest lucru), cat mai ales un loc unde aduni fotografii de pe alte site-uri, le aranjezi in colectii si le admiri. Aici poti gasi o multitudine de idei despre decorarea casei, nunta, sfaturi pentru bucatarie sau pentru ingrijirea animalelor de casa, idei pentru handmade si multe multe alte lucruri. 
http://pinterest.com/fbronnie/
Cum putem folosi Pinterest pentru promovarea produselor noastre? Nimic mai simplu. Ne facem cont, ne instalam butonul “Pin It” (foarte usor de procedat), intram pe magazinele noastre online, alegem fotografiile produselor pe care dorim sa le promovam si le adaugam la colectii. Fiecare astfel de fotografie incarcata in Pinterest va fi legata la sursa (adica la magazinul nostru) si va genera vizualizari si, sparam noi, vanzari.
Colectiile noastre pot fi populate cu fotografii ale propriilor produse, fotografii ale produselor altor artizani, fotografii care ne trimit spre tutoriale handmade etc. etc. Pe scurt, putem adauga la Pinterest tot ceea ce ne trece prin cap (in limita decentei). Daca facem o colectie numai cu produsele noastre aceasta poate fi un excelent portofoliu de lucrari. In plus, fiind o retea sociala, Pinterest ofera posibilitatea ca alti oameni sa promoveze produsele noastre prin “repin” – adaugarea fotografiilor tale in propriile lor colectii si astfel o mai mare probabilitate ca respectiva fotografie sa fie vazuta de cat mai multi oameni. In plus, daca ai un blog sau un site poti adauga un buton “Pin It” astfel incat vizitatorii tai sa isi poata salva in propriile colectii fotografiile produselor generand astfel si mai mult trafic pentru tine.
In Pinterest poti avea “urmaritori” (followers) si poti urmari, la randul tau, mai multi utilizatori. In plus, poti lega Pinterest de FaceBook, Twitter si altele pentru a-ti gasi prietenii si a-i adauga la “Following”. In acest fel esti la curent cu ceea ce incarca prietenii tai in Pinterest. In plus, cu cat ai mai multi urmaritori si urmariti, cu atat ai mai multe sanse ca fotografiile tale sa fie redistribuite si votate (prin like-uri, ca si pe FaceBook) favorite.
O alta parte frumoasa a Pinterest-ului este posibilitatea de a adauga preturi (in dolari) la fotografii. O modalitate excelenta de a largi posobilitatea de a vinde folosind aceasta retea sociala. Mai nou, utilizatorii Pinterest pot cauta idei de cadouri in functie de intervaluri de preturi, inca un lucru important pentru noi.
Singurul neajuns pe care l-am descoperit pana acum e ca Pinterest nu permite sa adaugi fotografii din FaceBook, ci doar de pe bloguri sau site-uri. Un alt neajuns pentru noi este ca in Romania inca nu e atat de popular ia posibilitatile noastre de a vinde peste hotare sunt inca destul de mici. Insa pe parcurs sper sa se mai schimbe lucrurile.
Mai exista si Pinspire, care e de fapt o clona a lui Pinterest. Aceeasi idee, design apropiat, continut aproape identic. Uneori poti gasi in Pinspire fotografii pe care nu le gasesti in Pinterest si invers. Insa Pinterest e mult mai mare, utilizatorii sunt mult mai implicati iar popularitatea lui Pinterest e in continua crestere. UPDATE: Mai nou, WishWall face acelasi lucru.
Daca nu ati facut-o deja, aruncati o privire spre Pinterest. S-ar putea sa va placa. De fapt, s-ar putea chiar sa deveniti dependent. Si, cel mai important, s-ar putea sa va ajute in incercarea voastra de a va face cunoscuta munca. Mult succes!